Vermentino i krewetki z patelni w roli głównej

Vermentino i krewetki z patelni w roli głównej

 

Najszybszy i najprostszy sposób na krewetki !

Składniki:

  • około 20 sztuk krewetek najlepiej surowych, niegotowanych – dostępne są w większości supermarketów
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól do smaku
  • natka zielonej pietruszki – wedle uznania
  • 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
  • bagietka bądź makaron wedle uznania !

Przygotowanie:

1. Mrożone krewetki rozmrozić i obrać z pancerzy (pozostawić ogonki) dokładnie wypłukać i osuszyć najlepiej na ręczniku papierowym.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzucić połowę masła, posiekany drobno czosnek i chili.

3. Do roztopionego masła wrzucamy krewety i nie smażymy dłużej niż pięć minut!

4. Jeśli nasze krewetki z białych staną się różowe wtedy na patelnię wlewamy kieliszek białego (wytrawnego) wina i czekamy do chwili całkowitego odparowania.

5. Pięknie pachnie prawda? Już prawie gotowe! Krewetki obsypać dość solidnie natką pietruszki i skropić cytryną.

6. Krewetki uwielbiają towarzystwo bagietki, możemy również wymieszać je z makaronem, a otrzymamy całkiem solidną porcję pożywnej pasty!

 

Do krewetek dodaliśmy (dosłownie!) kieliszek wina Vermentino, zważając na jego wyjątkowość zdecydowanie woleliśmy zdegustować je z jedzeniem!

Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy lubicie krewetki? Jak je przyrządzacie? Jak moglibyśmy nasz przepis udoskonalić? Macie jakieś pomysły?

 

Share this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 + 7 =