Vermentino i krewetki z patelni w roli głównej

Vermentino i krewetki z patelni w roli głównej

 

Najszybszy i najprostszy sposób na krewetki !

Składniki:

  • około 20 sztuk krewetek najlepiej surowych, niegotowanych – dostępne są w większości supermarketów
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g masła
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól do smaku
  • natka zielonej pietruszki – wedle uznania
  • 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
  • bagietka bądź makaron wedle uznania !

Przygotowanie:

1. Mrożone krewetki rozmrozić i obrać z pancerzy (pozostawić ogonki) dokładnie wypłukać i osuszyć najlepiej na ręczniku papierowym.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzucić połowę masła, posiekany drobno czosnek i chili.

3. Do roztopionego masła wrzucamy krewety i nie smażymy dłużej niż pięć minut!

4. Jeśli nasze krewetki z białych staną się różowe wtedy na patelnię wlewamy kieliszek białego (wytrawnego) wina i czekamy do chwili całkowitego odparowania.

5. Pięknie pachnie prawda? Już prawie gotowe! Krewetki obsypać dość solidnie natką pietruszki i skropić cytryną.

6. Krewetki uwielbiają towarzystwo bagietki, możemy również wymieszać je z makaronem, a otrzymamy całkiem solidną porcję pożywnej pasty!

 

Do krewetek dodaliśmy (dosłownie!) kieliszek wina Vermentino, zważając na jego wyjątkowość zdecydowanie woleliśmy zdegustować je z jedzeniem!

Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy lubicie krewetki? Jak je przyrządzacie? Jak moglibyśmy nasz przepis udoskonalić? Macie jakieś pomysły?

 

Share this post