wino Primitivo – ulubieniec Polaków
Primitivo to czerwony szczep winorośli, który w różnych częściach świata znany jest pod różnymi nazwami. Nazwa odmiany Primitivo została przyjęta we Włoszech, natomiast w Kalifornii znana jest jako Zinfandel, a w Chorwacji jako Crljenak. Wino primitivo to wina o intensywnym smaku i aromacie dżemu z owoców leśnych. Primitivo ma liczne atuty, które uczyniły je winem ulubionym przez Polaków dlatego koniecznie poznaj jego historię i kup butelkę tego wcale nie prymitywnego wina.
Co oznacza i skąd się wzięła nazwa wina ?
Primitivo swą nazwę zawdzięcza księdzu Don Filippo Francesco Indellicati, który w wieku XVIII zajął się wnikliwym badaniem tej winorośli. Pierwotną nazwą miało być „primativo”, którą Don Filippo wziął z łacińskiego określenia primativus, co oznacza wczesne dojrzewanie tak charakterystyczne dla krzewów Primitivo. Stąd sadzonki w niedługim czasie trafiły do niedalekiej Mandurii reasumując dziś, DOC Primitivo di Manduria jest najbardziej pożądaną apelacją tego apulijskiego trunku. Mając to na uwadze, warto również poznać wino Primitivo di Manduria.
Jeśli zastanawiasz się, gdzie spotkasz najlepsze wino Pimitivo niewątpliwie będzie to region Apulia (Puglia), określany obcasem włoskiego buta. Odmiana najlepiej rozwija się w gorącym klimacie, chociaż nie tropikalnym ponieważ może prowadzić on do obsychania winogron. Ciepły klimat Apulii sprzyja rozwijaniu w owocach aromatów jagód, anyżu i pieprzu.
Jak smakuje ? Tradycja i ponadczasowość !
Wino Primitivo zachowało swoje tradycyjne walory, niepowtarzalny urok i autentycznie wyjątkowy smak. Jest winem dojrzałym oraz przede wszystkim owocowym. Idealnie sprawdzą się w przypadku osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z degustacją czerwonych win. Wino daje bardzo owocowe, mocne i jednocześnie słodkie wino, które w smaku jest dość gładkie i jednolite. Przez jednych opisywane jako idealne dla tych, którzy nie chcą się zagłębiać w meandry winiarstwa.
Z czym połączyć wina Primitivo?
Jest doskonałym uzupełnieniem dań z czerwonych mięs, więc bez wątpienia szczególnie polecamy jagnięciny, czy wołowiny. Primitivo bez wątpienia świetnie komponuje się również z białym mięsem, na przykład z pieczonym kurczakiem czy indykiem! Z pewnością podaj wino Primitivo z tradycyjnymi włoskimi potrawami: z klasycznym szafranowym risotto, lasagne zdecydowanie nie zapominamy o pizzy!
Dużym niewątpliwym atutem wino Primitivo jest jego niewygórowana cena, która z pewnością nie zasmuci naszych portfeli, gdyż dostaniemy wyrafinowane wino za stosunkowo niewielkie pieniądze.