Wino Merlot- prosto z Francji

Wino to powstaje ze szczepu Merlot, który wywodzi się z rejonu Bordeaux we Francji. Pierwsze wzmianki o szczepie Merlot pojawiły się już w XVIII w. Jest spotykany w niemal wszystkich krajach winiarskich na świecie, jednak to w kraju nad Sekwaną jest go najwięcej (około połowa światowej produkcji). Jest to niezwykle uniwersalny szczep, powstają z niego zarówno świetne wina jednoszczepowe, a także dobrze sprawdza się w kupażach- najczęściej z Cabernet Sauvignon. Merlota można spotkać pod nazwami takimi jak: Alicante, Bioney, Crabutet, Petit Merle, Planet Medok, Saint Macaire, Semillon Rouge, Vidal i inne.

[vc_single_image image=”10799″ img_size=”1200×600″ alignment=”right” label=””]

Gdzie powstaje wino Merlot?

Francja– jak było wcześniej wspomniane, tutaj uprawiana jest około połowa światowej produkcji. Głównym obszarem uprawy we Francji jest Bordeaux, a na drugim miejscu jest Langwedocja- Roussillon.

Włochy– Merlot uprawiany jest tu w 14 z 20 regionów winiarskich. W regionie Friuli jest często mieszany z Cabernet Sauvignon lub Ccabernet Franc. W innych regionach możemy go spotkać w połączeniu z Sangiovese.

Hiszpania– tutaj Merlot jest mniej ceniony niż we Francji czy we Włoszech. Można trafić na hiszpańskiego Merlota w kupażu z Tempranillo, na co pozwalają reguły apelacyjne.

Kalifornia– jest tutaj jedną z najbardziej popularnych odmian winorośli. Powstają tu wina zarówno lekkie i owocowe, jak i dojrzałe, skoncentrowane.

W Australii i Nowej Zelandii najczęściej tworzą mieszanki w stylu bordoskim. W Argentynie i Urugwaju wina z Merlot są bardzo owocowe i zrównoważone. W Urugwaju często łączony z Tannatem. Z kolei w Chile wina Merlot są przede wszystkim delikatne i owocowe.

[vc_single_image image=”10803″ img_size=”1000×600″ label=””]

Jak smakuje wino Merlot?

Wina Merlot są aksamitne i delikatne. W smaku często wyczujemy wiśnię, czarną porzeczkę, czekoladę, jeżynę, a także morwę. Po starzeniu w beczce nabiera aromatów drzewa cedrowego, karmelu, dymu, kawy.

Z czym połączyć wino Merlot?

Najlepiej degustować w temperaturze 16-18 st.C. Można zdekantować około 30 minut przed piciem. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie warzyw i mięs z grilla. Stanowi doskonały dodatek na przykład do jagnięciny, wołowiny, kurczaka, a nawet niektórych czekoladowych deserów.

[porto_products columns=”1″ use_simple=”” ids=”10729″]
[porto_products columns=”1″ use_simple=”” ids=”9901″]
[porto_products columns=”1″ use_simple=”” ids=”2064″]
[porto_info_box icon_type=”porto” icon_size=”40″ icon_style=”circle” icon_border_radius=”500″ title=”SKLEP Z WINAMI ONLINE” subtitle=”Wyselekcjonowane i sprowadzone oczywiście z najlepszych winnic z całego świata.” title_font_style=”700″ subtitle_font_style=”300″ icon_color=”#222529″ icon_porto=”porto-icon-tag” title_font_size=”14″ subtitle_font_size=”13″ title_font_line_height=”1″ subtitle_font_line_height=”1.2″][/porto_info_box]
[porto_info_box icon_type=”porto” icon_size=”40″ icon_style=”circle” icon_border_radius=”500″ title=”WINA Z MAŁYCH, LOKALNYCH WINNIC” subtitle=”Wina z małych winnic często prowadzonych rodzinnie z pokolenia na pokolenie.” title_font_style=”700″ subtitle_font_style=”300″ icon_color=”#222529″ icon_porto=”porto-icon-heart-1″ title_font_size=”14″ subtitle_font_size=”13″ title_font_line_height=”1″ subtitle_font_line_height=”1.2″][/porto_info_box]
[porto_info_box icon_type=”porto” icon_size=”40″ icon_style=”circle” icon_border_radius=”500″ title=”ZAMÓW WINO DO PACZKOMATU” subtitle=”Zamówienia złożone w piątek do godziny 12 doręczamy w weekend rzecz jasna do paczkomatu InPost!” title_font_style=”700″ subtitle_font_style=”300″ icon_color=”#222529″ icon_porto=”porto-icon-cart” title_font_size=”14″ subtitle_font_size=”13″ title_font_line_height=”1″ subtitle_font_line_height=”1.2″][/porto_info_box]