Wino Campo Arriba Barahonda z rodzinnej hiszpańskiej winnicy Bodegas Barahonda, która od czterech pokoleń tworzy wina. Na produkcję wina wpływa wiele czynników, ale to właśnie w Murcji, w apelacji D.O. Yecla, panują idealne warunki, pozwalające na wytworzenie win wysokiej jakości. Do takich win śmiało możemy zaliczyć wino Campo Arriba Barahonda. To wino wegańskie, o intensywnym bukiecie, w którym wyróżniają się czereśnie, czerwone porzeczki i owoce granatu. Po chwili ujawniają się eleganckie niuansy beczkowe. W smaku dobrze zbudowane, dominują nuty dojrzałych owoców, w końcówce nuty korzenne.
93 pkt u Parkera!
Wino z kupażu trzech szczepów: Syrah, Monastrell, Garnacha tintorera. Wyróżnia je solidna struktura, soczystość owocu, krzepkość, znaczny lecz dobrze zrównoważony alkohol, a także garbnikowość.
Syrah to międzynarodowa odmiana winorośli rozpowszechniona na całym świecie. Jej ojczyzną jest północna część Doliny Rodanu. Główną zaletą win Syrah jest ich wyrazista kwasowość, intensywność barwy, soczystość, mięsistość.
Monastrell (mourvèdre) to odmiana powszechna w Hiszpanii i na południu Francji. Główne siedlisko, to południowo-wschodnia Hiszpania- regiony Murcja i Walencja, a także Katalonia. Mourvèdre daje wina o wyraźnej osobowości. Bardzo ciemno zabarwione, o mocnej strukturze, bogate w alkohol i taniny.
Garnacha tintorera (Alicante Bouschet, Roussillon) nie ma nic wspólnego z Garnachą „classic”, to oryginalny szczep, jeden z niewielu z czerwonym miąższem, powszechnie sadzonym w Hiszpanii, Portugalii i Francji.
Apelacja D.O. Yecla- podstawowym szczepem jest Monastrell. Produkuje się tam pięć podstawowych rodzajów win. Czerwone wina bazują na fermentacji winogron szczepu Monastrell. W ciągu ostatnich lat na znaczeniu zyskały inne czerwone szczepy. Są to różnorakie kupaże lub nawet odmianowe wina z Tempranillo, Syrah, Merlot, Cabernet sauvignon, Petit verdot, Garnacha lub Garnacha tintorera.
Obserwuj nas na Facebooku aby być na bieżąco z winnymi nowościami!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.