Najszybszy i najprostszy sposób na krewetki !
Składniki:
- około 20 sztuk krewetek najlepiej surowych, niegotowanych – dostępne są w większości supermarketów
- 4 ząbki czosnku
- 40 g masła
- kieliszek białego wytrawnego wina
- sól do smaku
- natka zielonej pietruszki – wedle uznania
- 1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
- bagietka bądź makaron wedle uznania !
Przygotowanie:
1. Mrożone krewetki rozmrozić i obrać z pancerzy (pozostawić ogonki) dokładnie wypłukać i osuszyć najlepiej na ręczniku papierowym.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzucić połowę masła, posiekany drobno czosnek i chili.
3. Do roztopionego masła wrzucamy krewety i nie smażymy dłużej niż pięć minut!
4. Jeśli nasze krewetki z białych staną się różowe wtedy na patelnię wlewamy kieliszek białego (wytrawnego) wina i czekamy do chwili całkowitego odparowania.
5. Pięknie pachnie prawda? Już prawie gotowe! Krewetki obsypać dość solidnie natką pietruszki i skropić cytryną.
6. Krewetki uwielbiają towarzystwo bagietki, możemy również wymieszać je z makaronem, a otrzymamy całkiem solidną porcję pożywnej pasty!
Do krewetek dodaliśmy (dosłownie!) kieliszek wina Vermentino, zważając na jego wyjątkowość zdecydowanie woleliśmy zdegustować je z jedzeniem!
Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy lubicie krewetki? Jak je przyrządzacie? Jak moglibyśmy nasz przepis udoskonalić? Macie jakieś pomysły?