Vinho Verde- wizytówka Portugalii
Vinho Verde znaczy dosłownie “zielone wino”. I nie chodzi bynajmniej o kolor wina, ale odnosi się do młodości i świeżości wina. Powstaje wyłącznie w Portugalii, w regionie o takiej samej nazwie- Vinho Verde. Winorośl znana jest tutaj od dwóch tysięcy lat. W ramach apelacji, poza białymi winami, produkuje się również wina czerwone i w niewielkiej ilości różowe. Większość zielonych win powinno się wypić jak najszybciej po zabutelkowaniu- do ok. 18 miesięcy. Wino to było pierwszym eksportowanym winem z Portugalii. Obecnie jest drugim najczęściej eksportowanym winem portugalskim, a pierwsze miejsce zajmuje Porto.
Bądź na bieżąco z winnymi nowościami i informacjami, i obserwuj nas na Facebooku i Instagramie!
Region upraw Vinho Verde
Vinho Verde to nie tylko kategoria wina, ale nazwa regionu w północnej Portugalii. Jest kontrolowanym oznaczeniem DOC Denominaçäo de Origem Controlada (Kontrolowane Oznaczenia Pochodzenia). Granice uregulowano już w 1908 r., a są nimi od północy i południe rzeki Minho oraz Lima, na wschodzi góry wznoszące się ponad 1000 m n.p.m., a od zachodu Ocean Atlantycki. W region włączają się trzy dystrykty: Viana do Castelo, Braga i Porto. W 1929 roku ustalono reguły produkcji, które w niezmienionej wersji obowiązują do dzisiaj. Z kolei w 1949 roku International Organisation od Vine and Wine przyjęło aplikację regionu i zarejestrowano jako apelację.
Jak smakuje Vinho Verde?
Zielone wino ma wiele twarzy, ale najczęściej jest to wino lekkie, rześkie, z owocową świeżością. Często o aromacie cytrusów i zielonych jabłek, mineralne, nierzadko delikatnie musujące.
Najpopularniejsze szczepy na Vinho Verde to m.in. Arinto, Alvarinho, Loureiro, Trajadura.
Z czym połączyć Vinho Verde?
Białe i różowe jest idealne jako aperitif. Niezastąpione podczas upałów- podawać koniecznie schłodzone, najlepiej do ok.6-8 st. C, max.12st.C albo z kostkami lodu.
Vinho Verde świetnie sprawdzi się w połączeniu z owocami morza np. z grillowanymi krewetkami, smażonymi kalmarami, a także z rybami, świeżymi letnimi sałatkami, szparagami, twarożkami.
To idealne wino piknikowe, do picia w ogródku i na tarasie!