Colchagua w języku hiszpańskim oznacza dolinę małych lagun. Po podboju przez Hiszpanów Nowego Świata Jezuici posadzili tu pierwsze sadzonki, z których wino służyło do celów liturgicznych. Hiszpanie sprowadzili ze starego kontynentu tradycje winiarskie, które zaadoptowali do miejscowych warunków. Zakładali tu liczne posiadłości z czasem powstało wiele wspaniałych bodeg i rezystencji. Napływające wraz z nimi fale osadników z Niemiec, Francji i Włoch wzbogaciły rodzime winiarstwo o nowe techniki upraw oraz znane na Starym Kontynencie szczepy. Przybysze zakładali w dolinach rzek liczne hacjendy i plantacje. Chile rozciąga się wąskim pasem od strefy podrównikowej po przylądek Horn i Cieśninę Magellana. Natura obdarowała ten winiarski kraj doskonałymi warunkami klimatycznymi i pięknymi krajobrazami. Opadający na głębokość 8000 metrów rów oceaniczny sąsiaduje z położonymi 200 kilometrów dalej Andami, których szczyty sięgają 7000 metrów wysokości.
W godzinę jazdy samochodem można dotrzeć z niebotycznych Andów do Pacyfiku.
To prawdziwy fenomen geologiczny!
Chile są krajem o najbardziej wydłużonym kształcie na ziemi, rozciągniętym na ponad 4000 kilometrów długości, co sprawia, że posiada kilka stref klimatycznych.
Położona 160 kilometrów na południe od Santiago Colchagua Valley posiada doskonałe warunki do uprawy winorośli. Leży ona w Central Valley, która jest sercem chilijskiego winiarstwa. Central Valley składa się z czterech podregionów: Maipo, Rapel, Curicó i Maule. Na podregion Rapel składają się dwie strefy winiarskie: Cachapoal i omawiana przez nas Colchagua.
Winnice na wyciągnięcie ręki
Colchagua Valley jest jednym z najbardziej obiecujących regionów winiarskich w Ameryce Południowej. Panuje tu klimat podzwrotnikowy podobny do klimatu Hiszpanii. Palące słońce łagodzi morska bryza znad Pacyfiku, dzięki czemu panuje tu gorące i suche lato oraz łagodna i deszczowa zima. Zróżnicowany klimat sprawia, że lokalni winiarze potrafią wydobyć z winnic to, co najlepsze. Wina te mają bukiet z aromatami owoców egzotycznych.
W gorące lata nie zawsze da się obejść bez nawadniania winnic. Dolina Colchagua jest pod tym względem strefą graniczną, na północ od niej wszystkie regiony wymagają sztucznego nawadniania ze względu na panującą suszę. Regiony położone na południe od niej lepiej radzą sobie dzięki chłodniejszemu klimatowi i obfitszym deszczom. Większość upraw znajduje się na zboczach i w dolinach andyjskich rzek, które dostarczają bezcennej w tym klimacie wody.
Smak i prostota win chilijskich wzbudza niepokój u ceniących swe wiekowe tradycje mistrzów z Bordeaux i Burgundii. Raduje to jednak smakoszy wina, którzy nie mają zbyt zasobnych portfeli. Mogą on poznawać wina kuszące aksamitną teksturą i rześkim aromatem.
Przybysza witają malownicze winnice, ze wspaniałym śródziemnomorskim klimatem.
Większość win pochodzi z dużych plantacji, ale pojawia się coraz więcej win powstałych na małych parcelach, które oddają charakter swojego terroir, czyniąc wina bardziej subtelne i wyrafinowane. Pojawia się coraz więcej posiadłości, których nazwy budzą szacunek. Na liście tej nie może zabraknąć takich winnic jak: Los Vascos, Estampa, Casa Lapostolle, Cono Sur czy Caliterra.
Chłodna bryza znad Pacyfiku wydłuża okres wegetacji winnej latorośli, co sprzyja powolnemu dojrzewaniu winnych gron. Latem notuje się duże wahania temperatury między dniem i nocą, co przydaje winom mocy i wyrazistości.
Chilijskie apelacje
Chilijskie wina charakteryzuje wyraźna nuta owocowa. Bardzo dobrze przyjął się tu Cabernet Savignon, którego pierwsze krzewy posadzono w połowie XIX wieku. Powstają tu znakomite Malbec, Syrah oraz Carmenère, którego niewielkie uprawy znajdują się poza Chile jedynie w regionie Bordeaux. Choć zgłaszają ostatnio pretensje do tego szczepu również Włosi.
Dolina Colchagua jest ojczyzną wielu znakomitych win chilijskich. Nie sposób sobie wyobrazić kultury winiarskiej w Chile bez przepięknie wyrazistego Carmenère, który jest tu sztandarowym towarem eksportowym. Równie wyrafinowany jest Cabernet Savignon, w którym odkrywamy jego największe zalety. Uzyskiwany ze starszych winorośli daje wino wyraziste, złożone, o głębokim smaku i aromacie. Dbałość o najmniejsze szczegóły i odwaga w eksperymentowaniu sprawiają, że powstają tu wina zarówno pionierskie jak i eleganckie.
W Chile jest setki winnic i dziesiątki apelacji z całą mozaiką gleb i warunków klimatycznych. Jeśli chcemy doświadczyć win chilijskich w całej ich pełni warto poznać regiony ich powstawania i zrozumieć ich specyfikę. Wina chilijskie podbiły świat przyzwoitą jakością i rozsądną ceną. Warunki naturalne pozwalały na osiągnięcie dobrej jakości wina przy stosunkowo niewielkim wysiłku plantatorów. Teraz poprzeczka jest wyżej podniesiona. Chilijscy winiarze postawili, na jakość i oryginalność, dzięki czemu możemy zachwycać się nowymi smakami, barwami i aromatami. Miejscowi winiarze robią wszystko by oczarować nawet najbardziej wybrednych smakoszy tego trunku. Z każdym rokiem powstają tu nowe piwniczne legendy, które czekają na swoich odkrywców…
Autor: Robert Fiałkowski