Wino Malvasia Nera- starożytne pochodzenie
Wino Malvasia Nera powstaje z antycznej odmiany winogron. Uważa się, że pochodzi z terenów dzisiejszej Grecji. Większość odmian Malvasia produkuje wino białe. Malvasia Nera jest jedyną odmianą, która produkuje wino czerwone.
Bardzo rzadko powstają wina jednoszczepowe. Malvasia Nera stosuje się w blendach z Negroamaro- we włoskiej Apulii, kiedyś królowało łączenie z Sangiovese- w Toskanii. Dziś najczęściej jednak spotkamy Malvasię w połączeniu z Cabernet Sauvignon.
Region upraw wina Malvasia Nera
Malvasia Nera szczególnie upodobała sobie Włochy, a zwłaszcza miejsca, gdzie klimat jest suchy lub tereny zostały odwodnione- i tylko w takich obszarach jest uprawiana. Uprawa tej winorośli w wilgotnym klimacie bardzo sprzyja rozwoju pleśni.
Włochy– rośnie w całych Włoszech, od północy, np. Friuli-Wenecja Julijska, aż po regiony najbardziej wysunięte na południe (Sycylia). W Apulii jest to typowe dla obszarów Lecce i Brindisi, do tego stopnia, że istnieją odmiany zwane Malvasia Nera di Brindisi i Malvasia Nera di Lecce.
Stany Zjednoczone– szczep jest bardzo popularny w Piermont, w hrabstwie Rockland, w stanie Nowy Jork.
Winorośl spotkamy także w Słowenii, Grecji, Chorwacji, Portugalii czy Hiszpanii.
Jak smakuje wino Malvasia Nera?
Wina te są pełne, rubinowoczerwone z fioletowymi odcieniami. W zapachu owocowe, szczególnie aromatyczne i intensywne, z nutami czerwonych owoców takich jak wiśnie, granat i maliny. W smaku zrównoważone, z dobrą zawartością alkoholu, dość pikantne, o średniej kwasowości. Może nas zaskoczyć aromat czekolady, palonej kawy i lukrecji.
Z czym połączyć wino Malvasia Nera?
Idealnie zgrywa się z włoskimi daniami pomidorowymi. Będzie również idealnym kompanem mięs grillowanych, dziczyzny czy duszonej wołowiny. Świetne z pikantnymi daniami, gdyż świetnie równoważy pikanterię.