Wino Montepulciano- niebanalne i wielozadaniowe
Wino Montepulciano powstaje z czerwonego szczepu winorośli, pochodzi z Włoch. Jest czwartym najczęściej uprawianym szczepem we Włoszech, na pierwszym miejscu jest Sangiovese, potem Cataratto Bianco i Trebbiano Toscano.
Znane jako soczyste wino, świetnie nadające się do dań włoskich. Od pewnego czasu renoma wino Montepulciano rośnie, a to za sprawą producentów z Abruzji, którzy zaczęli tworzyć wina, które świetnie nadają się do starzenia.
Co ważne, Montepulciano nie należy mylić z Nobile di Montepulciano z Toskanii- powstaje ono z zupełnie innego szczepu- Sangiovese.
Region upraw wina Montepulciano
Montepulciano uprawiane jest głównie w środkowych Włoszech, przede wszystkim w Abruzji i Marche.
Wina Montepulciano tytułowane według regionów:
- Abruzja: Montepulciano d’Abruzzo DOC, Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG, Controguerra Rosso DOC,
- Marche: Rosso Conero DOC, Rosso Piceno DOC, Offida Rosso DOCG,
- Molise: Biferno DOC,
- Apulia: San Severo Rosso DOC.
Jak smakuje wino Montepulciano?
Wina te cechuje nieprzeciętny smak i aromat, a także wyrazisty kolor. Włosi mówią, że to najlepszy produkt abruzyjskiej ziemi. Wyczujemy w nim wiśnie, maliny, czereśnie i śliwki. Odnajdziemy także bez wątpienia aromat korzenny, orzechów, a nawet pieprzu. Zwykle ma sporo ciała i średnie bądź mocne taniny. Wino to ma niesamowicie dobrze wywarzoną kwasowość i jest dość mocne.
Z czym połączyć wino Montepulciano?
Montepulciano świetnie czuje się w towarzystwie wołowiny i wieprzowiny, i to bez znaczenia jaki rodzaj obróbki termicznej zastosujemy. Doskonałe do serów. Jak na typowe włoskie wino przystało, warto je podać z daniami bazującymi na makaronach, a także z dobrą, włoską pizzą.
Obserwuj nas na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z winnymi nowościami!