Wino Sauvignon Blanc- międzynarodowy szczep
Wino Sauvignon Blanc powstaje z białego szczep winorośli. Szczep ten jest prawdziwie światowy, uniwersalny i ponadczasowy! Pochodzi z Francji, ale zyskał uznanie na całym świecie. Nazwa Sauvignon Blanc wywodzi się prawdopodobnie od francuskich słów sauvage czyli dziki i blanc czyli biały. Sauvignon Blanc można spotkać także pod nazwami Fume Blanc, Muscat-Sylvaner, Bordeaux Blanco, Weisser Sauvignon czy Pissotta.
Polecamy wina Sauvignon Blanc dla każdego, kto rozpoczyna swoją podróż po świecie wina.
Gdzie powstaje wino Sauvignon Blanc?
Francja- stąd właśnie pochodzi Sauvignon Blanc, konkretnie z regionu Bordeaux. Najlepsze francuskie wina z tego szczepu powstają w Dolinie Loary. Klimat tu panujący i warunki glebowe czynią tutejsze wino niezwykle aromatycznym.
Nowa Zelandia- mekka Sauvignon Blanc! Mimo krótkiej historii w tym kraju, stał się bardzo popularny i uprawy świetnie się przyjęły. Niezwykły klimat na wyspach Pacyfiku sprawia, że wina są zupełnie inne niż te europejskie. Szczep ten szczególnie upatrzył sobie region Marlbrough, gdzie powstają doskonałe wina.
Nowy Świat- poza wspomnianą już Nową Zelandią, Sauvignon Blanc uprawiany jest z powodzeniem: w Australii gdzie często jest mieszany ze szczepem Semillon, są rześkie i chrupkie; w Chile- tu wina powstają żywo kwaskowe i intensywne w zapachu; czy w RPA gdzie spróbujemy delikatniejszych wariantów naszego tytułowego szczepu.
Włochy- uprawiany głównie w północnej części kraju. Sauvignon Blanc jest podstawą wielu win należących do klasy DOC. Tutejsze wina są kwiatowo- owocowe, niektóre lekko starzone.
Oczywiście to nie są jedyne kraje, gdzie znajdziemy ten biały szczep. Tę winorośl spotkamy również w: USA, Urugwaju, Japonii, Czechach, Szwajcarii, Chorwacji czy Słowenii, Grecji i Izraelu, i innych. Prawdziwe globalny szczep! Każdy znajdzie dla siebie odpowiednie Sauvignon Blanc!
Jak smakuje wino Sauvignon Blanc?
Wino to oferuje szerokie spektrum smaków i aromatów- zależy, z którego kraju wybierzemy wino. Na przykład nowozelandzkie to aromaty owoców marakuji, limonki czy kiwi, z wyższym poziomem kwasowości. Francuskie z wyraźnie wyczuwalnymi świeżymi, zielonymi owocami, z wysoką kwasowością, czasem wymagające leżakowania co najmniej rok. Sauvignon Blanc z RPA jest delikatniejsze, ale ciągle świeże.
Z czym połączyć wino Sauvignon Blanc?
Świetnie nadaje się do picia solo, ale jak najbardziej warto łączyć to wino z potrawami. Warto wybrać dania o intensywnych smakach, ponieważ mdłe mogą zostać całkowicie przez niego zdominowane. Lekko schłodzone jest bardzo dobrym uzupełnieniem dań rybnych i serów, pasuje do sushi.