Wino Touriga Nacional- królowa portugalskich czerwonych odmian
Wino Touriga Nacional bije rekordy popularności w Portugalii, a także poza granicami rodzimego kraju. Touriga Nacional to rdzenny portugalski szczep. Powstają z niego jedne z najbardziej jakościowych win. Odmiana ta zaliczana jest to tej samej kategorii co wybitny Cabernet Sauvignon.
Pierwsze wzmianki o Touriga Nacional pochodzą z portugalskiego Dão i sięgają XIII wieku.
O Touriga Nacional możemy usłyszeć także pod innymi nazwami, takimi jak: Azal Espanhol, Carabuñera, Mortagua (w Dão), Mortagua Preto. Różne warianty nazwy Touriga: Touriga, Tourigo, Touriga Fina, Tourigo Antiguo i Tourigo do Dão.
Gdzie powstaje wino Touriga Nacional?
Touriga Nacional na większą skalę uprawiana jest tylko w kraju swego pochodzenia czyli w Portugalii. Ponad 7 tysięcy hektarów winnic jest obsadzonych tą winoroślą, z czego ponad 1400 hektarów znajduje się w winiarskim regionie Douro.
Winorośl zaczęto uprawiać także w sąsiedniej Hiszpanii. Touriga Nacional lubi gorące klimaty, a więc przyjęła się także w Nowym Świecie: m.in. w Australii, RPA, Nowej Zelandii i w USA.
Jak smakuje wino Touriga Nacional?
Touriga Nacional służy do produkcji najbardziej jakościowych win w Portugalii. Wina z tego szczepu mają intensywny ciemnoczerwony kolor. Mają duży potencjał do starzenia. Jest to szczep, który często wchodzi w skład kupaży. Dodaje winom ciemnego koloru, intensywności i długowieczności. Touriga Nacional jest podstawowym składnikiem win Porto.
Wina Touriga Nacional są bardzo taniczne, owocowe i o wysokim poziomie alkoholu. Niebanalne, o złożonym smaku. Wyczujemy tu przede wszystkim owocowe aromaty borówek, jeżyn, czarnej porzeczki, a także nuty ziół i lukrecji. Dobrze nadają się do dojrzewania w beczkach.
Z czym połączyć wino Touriga Nacional?
Idealnie sprawdzi się w połączeniu z wołowiną i wieprzowiną, a także z wszelkiego rodzaju twardymi serami. Będzie świetnym uzupełnieniem dań z grilla.
Obserwuj nas na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z winnymi nowościami!