wino Lagosta Vinho Verde Rose
Wino Lagosta Vinho Verde Rose to wino o jasnoróżowej, żywej barwie. Bardzo świeży i przyjemny aromat z lekkimi nutami kwiatowymi i z dobrze wyczuwalnymi aromatami cukierków truskawkowych i poziomkowych.
Proponujemy aby to mineralne wino podawać jako aperitif lub do dań na bazie ryb, owoców morza i białego mięsa, a także przysmaków chińskich i włoskich.
Szczepy, z których powstało Lagosta Vinho Verde Rose
Espadeiro (Trincadeira)- zaliczany do najlepszych portugalskich szczepów. Daje wina skoncentrowane, o dobrej strukturze, z nutami przypraw, ziół i malin.
Borracal- czerwony szczep znany również pod nazwą Caino Tinto. Uprawiany głównie z regionie Vinho Verde. Powstają z niego wina o wysokiej kwasowości i zauważalnej, ale delikatnej cierpkości.
Padeiro- winorośl uprawiana szczególnie w subregionie Basto, również w subregionach Ave i Cávado. Powstają z niego wina od jasnoróżowego do ciemnoróżowego, o aromatach truskawek i malin, świeżej guawy. Odmiana winogron o dominującym owocowym charakterze, harmonijnym, smacznym i trwałym smaku. Przekształca się w lekkie nuty kwiatowe, czasem w dojrzałą śliwkę.
Nagrody i wyróżnienia:
- 84 punkty w Wine Enthusiast Magazine
Obserwuj nas na Facebooku i Instagramie aby być na bieżąco z winnymi nowościami!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.